Není máta jako máta
Nejběžněji pěstovaným druhem je samozřejmě máta peprná, která má nezaměnitelnou štiplavou chuť po mentolu. Ten je velmi oblíbený pro chladivý pocit a lokální znecitlivění. Využijete jej v míchaných nápojích a vytvoříte z ní i různé léčivé obklady či kloktadla.
Máta je natolik oblíbená bylinka, že existuje několik kultivarů, které jsou více či méně mentolové a zpravidla se pyšní další doplňkovou chutí. Tady jsou ty nejčastější druhy:
- máta švýcarská: vysoký obsah mentolu, extra „ostrá“,
- zázvorová máta: fialová barva a výrazná chuť zázvoru,
- bazalková máta: hodí se do slaných receptů díky kombinaci mátové a citrusové chuti,
- česneková máta: nehodí se do sladkých pokrmů a drinků, opravdu chutná po česneku,
- jahodová máta: ideální na dezerty, velmi výrazně voní po jahodách,
- máta kadeřavá: nízký obsah mentolu, je vhodná i pro menší děti,
- čokoládová máta: výrazná chuť i vůně po čokoládě, vhodná do čajových směsí.
Co máta potřebuje
Všechny druhy máty jsou nenáročné a poměrně snadno je zvládnete vypěstovat i doma. Nemá smysl vysévat semínka, protože se snadno množí kořenovými odřezky. Sazeničky mladé máty seženete za levný peníz v každém zahradnictví nebo stánku s bylinkami na trhu.
Máta nemá ráda přelitou půdu a daří se jí v lehkém stínu. Při vysazení jí můžete přilepšit substrátem pro bylinky a po zakořenění ji přihnojte hnojivem přímo pro bylinky. Růst nových výhonků podpoříte zaštipováním. Pokud chceme na podzim čerstvé listy, tak ji po odkvětu seřízněte a pohnojte.
Ihned dejte mátě jasné hranice, protože jde o velmi expanzivní rostlinu. Pokud ji chcete pěstovat na záhoně, tak ji umístěte do nádoby, kterou zapustíte do země. Přesto kontrolujte, že vám o několik metrů dále neprorůstají kořeny.
Jak mátu zpracovat
Máta má využití jak na sladká, tak si slaná jídla. Neodmyslitelně patří k letnímu drinku mojito, kde je zkombinovaná s bílým rumem a limetkou. Lze z ní vytvořit výborný sirup do vody nebo ji jen přidat do džbánu s vychlazenou perlivou vodou a citrusy.
Co se týče teplé kuchyně, tak se máta skvěle hodí k přípravě kuřecího masa a také výrazných červených mas. Pokud se bojíte výrazné mátové chuti v mase, tak z ní vytvořte dip. Stačí rozmixovat mátu s jogurtem, přidat citronovou šťávu a sůl.
Přečtěte si také Jak na bylinkovou zahrádku nebo Výroba listovky a její využití.