Léto už je tady a pokud jste doteď nepřipravili gril, už je nejvyšší čas. Teplé večery a delší den přímo vybízí k rozpálení grilu a přípravě masitých i vegetariánských pochutin. Po zimním odpočinku je však nutné gril dát opět do pořádku. Kromě kontroly funkčnosti je důležité očistit všechny rošty a zbavit gril případné rzi. Aby se maso navíc nepřipalovalo a příprava pokrmů vám šla od ruky, poradíme vám speciální tipy, jak svůj gril připravit na další sezónu.
Čištění na prvním místě
Ruku na srdce. Když jste ukončovali poslední grilovací sezónu vyčistili jste gril důkladně? Pokud ano, ulehčili jste si práci a postačí jen lehčí údržba. V opačném případě je třeba začít od píky. Jako první se vrhněte na rošty a popel na dně topeniště. Pro ochranu vašich rukou doporučujeme vzít si pracovní rukavice. Snadno pak můžete vyjmout popel ručně nebo použít speciální technický vysavač. K čištění roštů budete kromě rukavic potřebovat drátěný kartáč nebo unikátní nástavec na aku šroubovák díky kterému bude čištění rychlejší, a navíc i snazší. Skvělou práci za vás udělají i přípravky určené na čištění grilů. Ty se obvykle aplikují těsně před údržbou a nechají se několik minut působit. Špína se díky působení chemických látek uvolní a půjde snáze odstranit. V případě, že váš gril má i tzv. flavorizér neboli plech, který zachycuje vytékající šťávu z masa, nezapomeňte důkladně vyčistit i ten. Po tom, co rošty a další příslušenství zbavíte nežádoucí špíny vytřete povrchy do sucha a následně naneste vrstvu rostlinného oleje, který jednotlivé součásti ochrání a zároveň zabrání nechtěnému připalování. Abyste zamezili kontaminaci jídla od chemických prostředků, které jste využívali k mytí je vhodné po ukončení mytí gril zapnout na prázdno a nechat tzv. vypálit.
Tip! Nejste-li fanoušky chemických čističů můžete dát přednost přírodnější variantě a vyzkoušet pro čištění roštů trend bílého octa ve spojení s jedlou sodou a kyselinou citrónovou. Jako první budete potřebovat velký lavor, do kterého se vám rošty pohodlně vejdou. Následně do lavoru nalijete horkou vodu tak, aby rošty byly zcela ponořené. Přidáte cca pět lžic jedlé sody na 10 litrů vody a dvě polévkové lžíce kyseliny citrónové. V této směsi lze rošt nechat několik hodin nebo přes celou noc. Poté rošty vyjměte a pokryjte papírovými ubrousky. Ty polejte bílým octem a nechte alespoň pár minut působit. V tuto chvíli by se ty nejodolnější nečistoty měly uvolnit a vy je snadno setřete namočenými ubrousky a dočistíte ocelovým kartáčem. V případě potřeby je možné celý postup opakovat.
Revize a kontrola funkčnosti
Ať už jste gril uchovávali venku nebo např. v garáži, v každém případě věnujte pozornost dotažení všech šroubů a ty extrémně zrezlé případně vyměňte za nové. Stejné je to i v případě ovládacích knoflíků. Vlastníte-li plynový přístroj zkontrolujte i připojení láhve a zda jsou všechny závity a hadice nepoškozené. Naposledy zjistěte hladinu plynu a nechte si v případě potřeby bombu vyměnit. Máte-li gril na dřevo a brikety poohlídněte se po dostatečné zásobě. Není totiž nic horšího, než když se rozhodnete grilovat, sezvete rodinu či přátele a pak zjistíte, že nemáte dostatek paliva.
Důležité je i příslušenství
I když grilovací doplňky jsou obvykle méně důležité i tak je vhodné je mít v pořádku a připravené. Kromě odolných rukavic nezapomeňte zkontrolovat tepelnou sondu a jednotlivé grilovací náčiní jako je kartáč nebo vidlička, obracečka apod.
Nové možnosti
V neposlední řadě prozkoumejte možnosti svého grilu. Většina výrobců nabízí dokoupení speciálních příslušenství např. pro přípravu pizzy, udících prkének, roštů na kuře nebo wok pánví. Díky tomu můžete snadno rozšířit svou grilovací nabídku, a nejen v létě využívat svůj gril na maximum. Navíc taková pizza na grilu bude zcela jistě chutnat úplně jinak než, když si jí připravíte doma v troubě.
A co teď? Nyní už si stačí vybrat vhodný den, sezvat přátele či rodinu, koupit suroviny a pustit se naplno do užívání léta a letního grilování!
PS: Abyste si ušetřili práci věnujte se čištění grilu průběžně po každém grilování. Minimálně vyndání popele a údržba roštů je žádoucí. Při nepříznivém počasí a v případě delšího nepoužívání doporučujeme gril zakrýt speciální plachtou. Ta zabrání průniku vlhkosti a prodlouží tak životnost jednotlivých šroubů a závitů, ale i celého grilu.