Jaké bylinky pěstovat v kuchyni
Dobrou zprávou je, že většina bylinek je absolutně nenáročná a vypěstujete je prakticky kdekoliv. Zejména středomořské bylinky jako jsou bazalka, rozmarýn či oregano můžete pěstovat v truhlíku na okně. Rozmarýn navíc potřebuje přezimovat doma, aby neumrzl.
Velmi dobře se v kuchyni daří také petrželi, pažitce, koriandru, tymiánu, nebo bobkovému listu. Jsou to nenároční společníci, kterým se bude dařit i při minimální péči. Nečekejte stejně bohatý výnos jako na zahrádce, ale rozhodně si zpestříte saláty, dochutíte jídlo a možná ještě něco usušíte na zimu.
V domácích podmínkách se raději vyhněte bylinkám, které se rychle rozrůstají a potřebují mnoho místa. Například levanduli nebo šalvěji se u vás doma moc dobře dařit nebude. Než si zadělávat na zklamání, raději pořiďte osvědčení bylinky na domácí pěstování.
Jak na pěstování v domácích podmínkách
Bylinky potřebují dostatek světla, tepla a místo bez průvanu. Ideální bude okenní parapet, kde můžete pěstovat zvenku i zevnitř. Myslete však na to, že některé bylinky nepřečkají zimu venku a budete je muset přemístit domů, tak jim nechte vyhrazené místo.
Na pěstování vám postačí květináče nebo truhlíky. Protože pěstujete bylinky v domácích podmínkách a chcete, aby plnily roli dekorace, tak investujte do ozdobných květináčů nebo nádob na květiny, kam zasunete plastový květináč.
Přestože bylinky klíčí poměrně rychle, tak si můžete pěstování urychlit nakoupením sazeniček, které přesadíte. Použijte bylinkový substrát, ve kterém se bude rostlinkám dařit. Čas od času jim můžete přilepšit hnojivem určeným na bylinkovou zahrádku. Zakoupit lze hnojiva výhradně z přírodních surovin, tak se nemusíte bát chemických látek.
Dekorace a přísada do vaření
Nemusíte být žádný velký zahradník, abyste si vypěstovali bylinky a ani velký kuchař. Bylinky můžete v kuchyni využívat podle své libosti. Jsou nejen skvělým dochucovadlem, ale také mají spoustu zdraví prospěšných látek a vitamínů.
Nemáte-li místa na zbyt, tak můžete pořídit závěsné květináče a umístit do nich bylinky, které skutečně využijete. Nemáte-li pro danou bylinku využití, tak ji nemá smysl pěstovat. Nejdříve ji můžete vyzkoušet a pak se rozhodnete, zda ji v kuchyni ubytujete.
Přečtěte si také Jak začít tvořit s dětmi nebo Drobné prvky, které promění domácnost.